Ongelezen

To-Be-Read-Pile

Ik vond hier een interessant artikel dat gaat over al die ongelezen boeken in de boekenkast. Het is iets wat voor mij vrij herkenbaar is, maar waar ik me eigenlijk vrij weinig van aantrek.

Ik heb inmiddels ruim 200 boeken in de kast staan die ik nog niet gelezen heb. Geen enkele reden om nog boeken te kopen, zou je zeggen. Nu weet ik dat ik op dit blog of in commentaren heb gezegd dat ik een zogenaamde ‘koopstop’ heb, maar ook dat ik heer en meester ben over die ‘koopstop’. Ergo; ik koop nog steeds boeken. Sterker, ik betrap mijzelf erop dat ik steeds vaker boeken koop die recent zijn verschenen en die ik dan direct wil lezen, waarbij ik dus schromelijk de boeken veronachtzaam die al langer mij hoopvol in de boekenkast aan staan te kijken.

Ik denk er wel eens aan hoe dat kan. Die andere boeken leken mij ooit ook zeer de moeite waard, waarom die dan niet eerst gelezen? Een reden is toeval. Ik kreeg ooit de mogelijkheid een hoop delen uit de Russische bibliotheek te kopen voor heel weinig geld, en daar kreeg ik het complete werk van Arthur van Schendel bij cadeau. Dat schiet meteen lekker op. Verder zijn Marktplaats en de Kringloopwinkel af en toe een goudmijn, maar mijn opportunisme speelt hierin ook een grote rol. Ik heb veel boeken gekocht die ‘je toch een keer gelezen moet hebben’. Als die voor weinig te koop zijn, vult dat snel je boekenkast.

Maar…of ik ook zin heb die boeken te lezen, dat is een heel ander verhaal. Er waren boeken waar ik tegenaan zat te hikken. Alle verhalen van ‘Duizend-en-één-nacht’ bijvoorbeeld, de verhalen van Lewis Caroll, de verhalen van Rabelais…ze staarden mij aan met verwachtingsvolle blik…wanneer ben ik aan de beurt?

Daar heb ik dus mee gebroken. Ik heb best wat boeken weg gedaan. Dat gaf lucht. Ik heb nog steeds ‘veel’ boeken (dat is relatief, weet ik) en ik ben er nog niet, maar de meeste boeken die ik nu in de kast heb staan wil ik erg graag lezen. De twijfelgevallen zijn toch de Russische bibliotheek en (o, vloeken in de kerk) de boeken van Proust. Ik wil ze echt graag lezen ergens, maar ik zie telkens boeken die ik liever eerst lees.

Het artikel van hierboven bevestigt wel een beetje wat ik voel. Hoewel ik veel boeken heb die ik ook echt wil lezen (en een aantal waarover ik dus wel twijfels heb) blijf ik boeken kopen, en eindig ik dus waarschijnlijk met meer boeken dan ik ooit kan uitlezen. Het artikel vertelt mij echter geruststellend dat dit prima is. De reden voor dit blog is dat ik wel benieuwd ben hoe anderen hier mee omgaan, dus reacties zijn welkom.

18 reacties
 1. Hoi Koen, maar 200 ongelezen boeken in je kast? Dat valt nogal mee, bij mij zijn het er ruim 1500! Ik neem mij altijd voor om boeken weg te doen, een tijdje geen nieuwe te kopen, maar de praktijk is dat ik vrolijk door blijf kopen zolang mijn geld niet op is. De laatste 5 jaar zijn bij mij fotoboeken favoriet, daar heb ik inmiddels een hele collectie van. Het lijkt mij heerlijk om een enorme ruimte ter beschikking te hebben, een flink budget en dan een hele bibliotheek in te richten geheel naar eigen inzicht. Dat is iets dat ik nu dus met beperkte middelen in het klein doe. Ik denk dat ik de afgelopen 20 jaar zo’n 40.000 euro heb uitgegeven aan het verzamelen van 3.000 boeken, 2.000 cd’s en 1.000 dvd’s. Ik vind het niet erg. Heel wat beter dan je geld vergooien met roken of dure auto’s. Groetjes, en verzamel rustig door zou ik zeggen. Ken jij trouwens het nummer “verzamelen” van Drs. P.? Erg leuk, en een Arabier met duizend kamelen zal wel heel gelukkig zijn. Erik

 2. 1500 is wel heel erg veel, maar wat ik interessant vind is hoe je er mee om gaat. Lees je boeken die al lang in je kast staan of lees je meer recent aangeschafte boeken, of zorg je voor een mix en zo ja, waarom?

 3. Hoi Koen, er zit bij mij geen systeem in wat ik lees. Vaak lees ik eerst een net aangeschaft boek, maar voor hetzelfde geld lees ik een boek dat al 15 jaar ongelezen in mijn kast staat. De serie van Proust heb ik tussen 2 november vorig jaar en 19 januari van dit jaar gelezen. Ik vermoed dat jij Proust ook wel zult waarderen, het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om alleen het eerste deel te lezen om een indruk te krijgen (of een deel daarvan). Het eerste deel is in mijn ogen samen met de tweede helft van het tweede deel het mooiste deel van Proust.
  Van “De Russische bibliotheek” van uitgeverij van Oorschot heb ik vrijwel alle delen gelezen. Ik kan je een uitgebreid leesadvies geven mocht je dat wensen, maar in eerste instantie zou ik zeggen: lees de hele Tsjechov, “Oorlog en vrede” van Tolstoj, “De gebroeders Karamazov” van Dostojewski, “De mantel” en “De neus” van Gogol, “Een held van onze tijd” van Lermontov, “De rode bloem” van Garsjin en als je die ook in je bezit hebt de eerste drie delen van Boenin. Groetjes, Erik

  • Ik geloof ook best dat ik Proust zal waarderen en ik zal er vast eens aan beginnen, maar er komt voorlopig nog veel moois tussendoor. Dat heb ik ook met De Russische bibliotheek. Ik vind het mooi, maar ik koop voorlopig geen delen erbij. Eerst maar lezen wat ik al heb…

 4. Ik moest wel erg ver scrollen om een reactie te kunnen typen, maar heb het gevonden 😉 Ik herken het wel dat sommige boeken wat moed vergen om eraan te beginnen. Zo wil ik graag eens Anna Karenina lezen, maar zie daar ook tegenop. In mijn boekenkast is één plank met ongelezen boeken. Als die vol is, dan weet ik dat er wat vanaf moet. Dus af en toe probeer ik er een boek uit te kiezen om te lezen. Ook gaan er voortdurend boeken weg, die ik toch nooit ga (her)lezen. Zo blijft er ruimte in huis. Ik koop trouwens weinig boeken, dat is meer iets van de laatste jaren. Het meeste komt uit de bibliotheek en dan moet het ook weer terug. Het is wel een keer gebeurd dat ik een bibliotheekboek zo geweldig vond dat ik het zelf wilde hebben, maar dat is een uitzondering.

  • Anna Karenina staat hier ook in de kast te wachten, net als Oorlog en Vrede, ook geen klein verhaal…dat kopen is wel iets persoonlijks, ik wil ze juist weer graag hebben. Zo heb ik ook geen e-reader, ik wil ze echt in de kast hebben staan, maar ik ontkom ook niet aan periodieke opschoning vanwege de ruimte

   • Gerbie zei:

    Beide gelezen, Anna Karenina zelfs twee keer, geen seconde spijt.

 5. Ik koop ook te gemakkelijk en teveel nieuwe boeken, hoewel ik me de laatste tijd wel een stuk beter kan inhouden. Het is geen ruimtegebrek (ik koop toch vrijwel alleen nog maar e-boeken), maar meer het inzicht dat het overdreven is om vele honderden ongelezen boeken op de plank en de e-reader te hebben, bijna obsessief. Ik begon me een beetje een soort Imelda Marcos van de boekenkast te voelen ;-). Wat ik nu doe als ik een boek tegen kom dat me wel wat lijkt, is het eerste hoofdstuk naar mijn Kindle sturen (gratis) en meestal ben ik dan na een tijdje helemaal vergeten waarom ik geinteresseerd was in het boek en gaat het er weer af. Zo houd ik het redelijk in de hand. Maar ik heb wel net als jij de neiging om vooral de boeken te willen lezen die ik net gekocht heb en ikben ook niet helemaal ongevoelig voor de waan van de dag ;-j
  Maar boeken weg doen lukt me nog niet. Ik ben van plan om daar pas aan te beginnen als ik ooit met pensioen ga en waarschijnlijk kleiner ga wonen om op mijn vaste lasten te bezuinigen.
  PS Geen enkele schrijver is heilig: gewoon wegdoen die Proust en die Russische Bibliotheek. Er is niks wat je Eigenlijk Gelezen Moet Hebben. Volg vooral je eigen smaak.

  • Gewoon wegdoen zegt ze 🙂 Maar je hebt gelijk, ze zijn bij mij ook niet heilig maar ik doe ze nog niet weg, ik wil ze wel degelijk lezen, maar ik moet er nog toe komen (hoewel ik best op dit besluit kan terug komen hoor). Die e-reader is wel een oplossing maar niet voor mij, daarin ben ik blijkbaar hopeloos ouderwets…

 6. Ik herken dit wel, ook ik heb op elke plank wel een aantal boeken staan die ik nog moet lezen. Ik heb er geen enkele moeite mee om boeken weg te doen, ik had idd wat boeken verzameld onder het idee van ‘die moet je gelezen hebben’, maar op een gegeven moment kwam ik tot de ontdekking dat ik daar helemaal geen zin in heb. De beslissing om ze naar de Kringloopwinkel te brengen was toen ook erg gemakkelijk.

  Nu moet ik van mezelf boeken minstens twee weken op mijn verlanglijstje bij Bol neerzetten, voordat ik het mag kopen. En sommige halen die twee weken niet, die schrap ik na een paar dagen alweer. Het kopen van boeken is dus wel een stukje minder geworden. En soms lees ik een boek dat ik heb gekocht meteen, en soms pak ik een boek dat al een jaar of langer in de kast staat. Ik probeer wel meer om naar mijn eigen boekenkast te kijken en dan ook echt naar de boeken die ik nog moet lezen. En zo kom ik er langzaam doorheen. Maar boeken waar ik echt geen zin meer in heb? Die kunnen weg! 🙂

  Groetjes,

  • Ik heb de kringloop ook aardig blij gemaakt het afgelopen jaar en ik ga nog wel een keer een rondje doen ben ik bang. Ik heb absoluut nog boeken die ik nooit meer ga lezen. Een verlanglijst heb ik ook, op Librarything, maar daar gaat maar zelden een boek vanaf (ja, na een aankoop, dan wel)

 7. Joke zei:

  Tja zulke artikelen vallen ons natuurlijk op, mede omdat het een mooi argument biedt om maar weer te kopen. Maar erg steekhoudend is het niet: dat een volle, ongelezen boekenkast je eraan herinnert wat je allemaal niet weet…..wat een onzin.
  Zoals inmiddels wel bekend ben ik helemaal gestopt met kopen, en dat bevalt mij prima. Maar ik heb dan ook wel wat meer dan 200 ongelezen boeken….
  Anna liet het juiste woord vallen: obsessie. Het was bij mij echt een obsessie, dat boeken kopen. Maar pas toen ik een grote opruiming ging houden en zag hoeveel – ook ongelezen – boeken ik wegdeed omdat ze me niet meer boeiden, en ik dit vertaalde naar geld, realiseerde ik mij wat een waanzin het is, dat almaar kopen van boeken. En elk niet gekocht boek is nu ook een uur eerder met pensioen 😉
  Ik lees nu ofwel uit eigen kast (ben zowaar ook met veel plezier gaan herlezen!) of uit de biep en ik heb nog geen moment het idee gehad dat ik iets mis.
  En áls ik mezelf dan een boek kado doe (ik heb net een ‘boek over boeken’ besteld omdat ik al drie maanden ontzettend zuinig ben) dan is het ook echt weer iets waar ik heel blij van word. Zo’n beetje het gevoel dat je vroeger had als je een elpee kocht, in de tijd zonder Spotify en consorten. Dat je ook echt met zo’n opgewonden gevoel naar de platenzaak ging.
  Kortom waar ik verwacht had dat ik het erg moeilijk zou krijgen, valt het me erg gemakkelijk (ik heb wel een maand gehad waarin ik me erg bewust wat van de boekenkoop-reflex) en zie ik nu alleen maar voordelen!

  • Dat is ook een onzin-argument, dat ben ik met je eens en ik heb daar ook geen last van gelukkig. Ik heb wel een tijdje veel boeken via Marktplaats gekocht, dat waren toen veel boeken waarvan ik vond dat ik die een keer gelezen moest hebben. Ik heb er een heleboel gelezen, maar er zijn er ook weer naar de kringloop verdwenen. Ik koop dus nog steeds boeken, maar dat zijn geen boeken die ik scrollend over Marktplaats tegenkom, maar boeken die ik echt graag wil hebben, ze brengen de laatste tijd gewoon een hoop moois uit. Maar dat is dus meteen het issue, die wil ik dan ook graag z.s.m. lezen 🙂

 8. @Gerbie, dank voor de reactie. Ik laat ze voorlopig gewoon in de kast staan, ze komen vast een keer voorbij 🙂

 9. Gerbie zei:

  Ben bang dat ik ver voorbij de 200 ga. Heb twee decennia geleden al geaccepteerd dat ik nooit alle boeken zal lezen die ik bezit. Ik koop minstens zo snel als ik lees.

  Bookcrossing is een oplossing, wil binnenkort ook mijn eigen Little Free Library in mijn voortuin neerzetten. Beide gevallen iets meer ruimte in de boekenkasten.

  Maar berusten blijft het beste systeem…

  • Berusting zal het wel worden ben ik bang. Ik heb vanavond nog een aardige schoning doorgevoerd in de ‘bibliotheek’, waarbij ik boeken wegdoe die ik heb gelezen en niet meer zal inkijken en een paar boeken die ik niet heb gelezen maar waar ik eigenlijk gewoon geen zin in heb. De Russische Bibliotheek en Proust overleven de schifting vooralsnog

 10. Boeken zijn niet heilig nee. Ik haal boeken gewoon bij de bibliotheek. Iedereen heeft wel een probleem met boeken kopen. Waar hopen we op. We hopen een stukje leven te kopen, wat helaas niet lukt. Wat is heilig, de schrijver zal het nooit weten. Waarschijnlijk van armoede gestorven. Hij wilde iets zeggen, wat eigenlijk nooit begrepen is. Wat is het leven, ik vraag het me af als ik dit lees. Gewoon een vraag.

 11. Mooi gezegd, een stukje leven en het klopt ook wel. Het zegt iets over je eigen leven en interesses en je haalt een stukje van andermans leven in huis. Wat dat dan is? Ik vraag het me ook af 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: