Ritueel

1a7a73407865214597057316751437641414141
Op vakantie lees ik in de regel niet te zware ‘kost’, dus daarom had ik de thriller Ritueel van Mo Hayder meegenomen. In de hoofdrol de bekende inspecteur Jack Caffery, nu uitgeweken van Londen naar Bristol. Hij werkt daar samen met de politieduiker Phoebe ‘Flea’ Marley. Deze laatste vindt in het pikzwarte water van de haven een hand. Een dag later wordt een andere hand gevonden, van hetzelfde lichaam. Er zijn aanwijzingen dat het slachtoffer in leven was toen de handen geamputeerd werden.

Dat klinkt niet prettig en dat wordt het ook niet. Het gaat om een schimmige drugswereld waar wanhopige verslaafden aan geld proberen te komen en om gewetenloze handelaren die Afrikaanse rituelen misbruiken om daar grof geld mee te verdienen. De dood van de ouders van ‘Flea” in het peilloos diepe Boesmansgat in Zuid-Afrika speelt een belangrijke rol in het boek en wordt mooi gelinkt aan de wereld van drugs in Bristol en de diepe angst voor de “Tokoloshe”, de Afrikaanse watergeest.

Wat Hayder altijd knap doet is het mixen van de privé-beslommeringen van de hoofdpersonen, in dit geval vooral van ‘Flea’, met de hoofdlijn in het verhaal. Ook hier komt het allemaal weer keurig bij elkaar en wordt je als lezer prettig op het verkeerde been gezet. Of ik heb het gewoon nooit door, dat kan ook.

Hoe dan ook, de grootste verliezer is uiteraard de sukkelaar die zijn handen verliest, ene Mossy. Die heeft het allemaal net iets te laat door en zorgt daarmee voor een vermakelijke pageturner;

‘Verdomme,’ mompelt hij, en hij wordt warm en daarna koud. ‘Godallemachtig. Dus dat hebben jullie met mijn bloed gedaan. Dus dat…O, jezus. Dus dat willen jullie met mijn handen doen?’ Hij duwt Skinny van de bank. Hij trilt over zijn hele lichaam. ‘Het was niet gewoon dat iemand het wilde zien, jullie willen mijn handen verkopen.’…Mossy doet zijn ogen dicht en haalt een paar keer diep adem om zichzelf onder controle te krijgen…Hij dacht dat hij wist hoe slecht mensen kunnen worden. Maar nu ziet hij hoe stom hij is geweest. Nu ziet hij dat er een heel andere wereld bestaat, een wereld waar hij niets van weet, een wereld vol verschrikkingen en wanhoop, duisterder dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Vertaling; Yolande Ligterink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: