Pilaren

9047503287.01._SX450_SY635_SCLZZZZZZZ_
Ik had Pilaren van de Aarde van Ken Follett al eens gelezen in de versie van De Kathedraal. Hetzelfde boek, maar er is nu een vervolg opgekomen, Brug naar de Hemel. Die kende ik niet, dus ik heb het tweeluik aangeschaft en deel één herlezen.

Tot groot genoegen mag ik wel zeggen. Schrijver dezes ligt op dit moment in de lappenmand en dan is een pil van goed 1000 pagina’s geen overbodige luxe. Maar goed, het verhaal. Het is een onvervalste middeleeuwse avonturenroman. Tom Builder, een meesterbouwer, reist rond met zijn berooide gezin in de hoop werk te vinden. Hij heeft één droom, het bouwen van een kathedraal. Uiteindelijk krijgt hij een kans hiervoor bij de priorij van prior Philip van Kingsbridge.

De tegenkrachten zijn echter enorm. Een gewetenloze edelman, William Hamleigh en de abt Waleran hebben heel andere belangen, namelijk hun eigen rijkdom en macht veiligstellen. Dat gaat gepaard met gewetenloze moord, verkrachting en zelfs het platbranden van het dorp Kingsbridge zelf. Er worden concessies gegeven om stenen en hout voor de kathedraal te winnen, maar die worden ook net zo makkelijk weer ongedaan gemaakt, vaak met geweld. Prior Philip moet steeds alle zeilen bij zetten om de droom van die kathedraal in stand te houden. Geloof tegenover geweld.

Alsof de edelman en de abt niet genoeg ellende geven, binnen de priorij loopt ook niet alles even soepel. De zoon en stiefzoon van Tom Builder zijn water en vuur. Aliena, dochter van de graaf van Shiring, is ooit verkracht door William Hamleigh. Zij heeft een eed gezworen aan haar vader dat ze haar broer Richard zou helpen het graafschap op Hamleigh te heroveren. Ze is verliefd op de stiefzoon van Tom Builder, maar die is jong en kan Richard niet voorzien van wapens en paard om ridder te worden. De zoon van Tom, Alfred, kan dat wel en Aliena besluit om met Alfred te trouwen. Dat was een foutje…Kortom, genoeg voer voor intriges en ellende. Voeg daarbij het grotere toneel van koning Stephen die een oorlog voert tegen koningin Maud, met wisselende successen en evenzoveel overlopende edelen, dan heb je een breed middeleeuws toneel waar veel verhalen samenkomen.

Het is een dik boek, maar het leest makkelijk weg. Het zijn vaak korte, duidelijke zinnen. Minpuntje vind ik dat je sommige gebeurtenissen al van mijlenver ziet aankomen. Als prior Philip beschuldigd wordt van schending van het celibaat en nepotisme door het voortrekken van zijn vermeende zoon, weet je al lang wie dat gaat oplossen voor hem. Ik lees ook dat sommigen zich stoorden aan de uitgebreide uitweidingen over de kathedraalbouw. Ik had daar geen last van, het geeft aan dat de auteur zich grondig heeft verdiept in de materie. Voor mij hier geen hogere literatuur, wat geenszins een probleem is. Criterium is of ik mij heb vermaakt en dat was uitermate het geval.

Vertaling: Pieter Verhulst

4 reacties
  1. Ik vond ook de uitwijdingen over de Kathedralenbouw de kracht van dit boek, omdat sommige situaties en personen een beetje te gemakkelijk waren, hoewel het leest als een trein! Ik had ooit De kathedraal gekocht en gelezen en toen de twee boeken uitkwamen en de eerste onder een nieuwe titel werd uitgegeven, had ik dat niet door en toen heb ik beide boeken gekocht. Ik heb De kathedraal uiteindelijk maar weggegeven, en de twee gebonden uitgaves die zo mooi bij elkaar passen gehouden.

    groetjes,

  2. Klopt, sommige karakters zijn wat voor de hand liggend maar dat neem ik op de koop toe. Ik ben geen geschiedkundige maar op mij komen de beschrijvingen van het tijdperk levendig over en ik kan mij er van alles bij voorstellen. Daar gaat het voor mij ook erg om, dus ben al voortvarend aan deel twee begonnen

    • Heel erg levendig, dat is zijn grote kracht. Is Ken Follett niet eigenlijk thrillerschrijver? Dat merk je hierin wel, en dat bedoel ik positief, het is spannend en leest heerlijk weg. En de historische kant van de zaak is ook in orde, alleen soms wel wat erg gemakkelijk en snel en voor de hand liggend. Maar als de rest oke is, is dat ook niet zo erg. (het zou pas vervelend worden als de rest naatje is)

      Groetjes,

  3. Klopt, al ken ik zijn thrillers niet. Hij rondt ook alles mooi af, geen losse eindjes (misschien Ellen, hoe loopt het met haar af?) en hij situeert zelf Kingsbridge (fictieve plaats) op en logische plek, ergens rond waar Marlborough ligt, op logische afstand van steden als Winchester, Gloucester en Salisbury. Ik kon het niet laten om toch e.e.a. even na te zoeken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: