Caesarion

Image
Dan heb je als Tommy Wieringa ooit een boek als Joe Speedboot afgeleverd en dan zijn de verwachtingen voor de opvolger, Caesarionhuizenhoog. Ga er maar aan staan.

Nu heb ik niet zo heel veel met de mens Wieringa. Ik krijg altijd een beetje het gevoel dat hij op bepaalde manier wenst over te komen. Bedachtzaam, erudiet, weet ik het. Het wringt af en toe. Makkelijk dus om dit werk als zodanig weg te zetten, zeker omdat ik al wat recensies heb gelezen en die waren lang niet allemaal positief. Maar dat hoeft allemaal niet, ik vond het een fijn boek.

Caesarion is de koosnaam van Ludwig Unger. Hij is kind van twee beroemdheden, een ex-pornoster en een kunstenaar. Hij komt aan in een Engelse plaats voor een begrafenis, de plaats waar hij jarenlang met zijn moeder in een huis aan de rand van een afbrokkelende klif heeft gewoond. In Engeland ontmoet hij Linny, aan wie hij zijn levensverhaal vertelt.

In het kort: vader is al vroeg vertrokken en de relatie met moeder is op zijn zachtst gezegd problematisch. Ludwig reist als barpianist de wereld rond. Hij blijft zijn moeder echter opzoeken en als zij haar oude werk weer oppakt reist hij haar na, vol minachting. Ingrediënten genoeg voor een roman dus, er kunnen fijne complexen uitgewerkt worden zeker als hij zijn vader op het laatst nog opzoekt, de kunstenaar die zijn kunst vernietigt.

De kritieken op het boek zijn er legio. Hoofdpersoon te onzichtbaar, te veel en te barok taalgebruik, Wieringa etaleert teveel eruditie, het is geen boek als Joe Speedboot. Dat is het ook niet en dat zou ook niet best zijn. Het is eerder zijn tegenpool. Het gaat over verval, teleurstellingen en leegte. Het leest bovendien als een trein, ik heb mij geen moment verveeld.

2 reacties
  1. Ik heb genoten van Joe Speedboot waar ik regelmatig hardop om moest lachen, maar van Caesarion heb ik ook genoten, op een heel andere manier. Leuk om jouw recensie te lezen.

    groetjes,

  2. Ja, dat had ik ook. Ik kan ook niet zoveel met die doorwrochte bespiegelingen die ik heb gelezen. Het zijn heel andere boeken, ik duik er onbevooroordeeld in en kan van beiden genieten gelukkig. Ik proef bij jou hetzelfde, leuk 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: