Brahms

a564600f6acafd9593757785251444341587343

Houdt u van Brahms…van Françoise Sagan is om onduidelijke redenen in mijn kast beland. Waarschijnlijk in een opwelling aangeschaft. Maakt ook niet uit, het is een bekende titel en zo gelezen. 

Een klassieke driehoeksverhouding. Paula is 39 jaar en heeft een verhouding met de iets oudere Roger. Die is nogal met zichzelf ingenomen en houdt Paula aan het lijntje. Hij veroorlooft zich een avontuurtje als hem dat uitkomt en verzint doorzichtige smoezen voor Paula.

Paula komt op haar beurt de jongeling Simon tegen. Hij is 25, een beroepslanterfanter en behoorlijk in de ban van Paula. Zij beseft dat haar verhouding met Roger weinig meer voorstelt en is geamuseerd door de dweperige aandacht van Simon. Maar het is een dubbel gevoel.

“Laat me door,’ zei ze met ijzige kalmte. Hij antwoordde niet, maar bukte zich en trok voorzichtig haar hoofd tegen zijn schouder. Ze hoorde het hevig bonzen van zijn hart en voelde zich plotseling in verwarring raken. “Laat me, Simon; u verveelt me.’
Maar hij bewoog zich niet. Hij mompelde alleen zacht haar naam. Paula, Paula…”Mijn kleine Simon,’ zei ze, eveneens fluisterend, ‘laat me er door.’ Hij ging opzij; zij glimlachte vaag voor ze heen ging.

 Het is aantrekken en afstoten tussen die twee. De titel komt van een vraag van Simon aan Paula, hij neemt haar mee naar een concert. Dat kan makkelijk, wnat Roger is vaak weg. Toch heeft Roger een enorme zwak voor Paula en blijft haar opzoeken:

‘Paula, mijn kleine Paula, wat heeft die knul je verteld? En vooral: wat wil hij van je?’ Roger was woedend. Hij had het gevoel dat hij ergens van buitengesloten, dat hij beduveld werd. ‘Natuurlijk, hij is vijfentwintig,’ zei hij nadenkend. ‘Voor mij is dat geen kwaliteit, maar een gebrek’, zei ze teder. Hij sloot haar opnieuw in zijn armen.

Uiteindelijk trekt Simon bij haar in en heeft Roger het nakijken. Tot ze elkaar weer tegenkomen op een diner-dansant. Dat blijkt een keerpunt en het lijkt, ik zeg lijkt, allemaal goed te komen. Tot zover de cliffhanger. Het is een aardig verhaal over een klassiek thema, waarbij de vraag of iemand van Brahms houdt eigenlijk fungeert als een keerpunt. Ze had er namelijk nog nooit over nagedacht, of ze van Brahms hield. Ze had ook vermeden om over haar bestaan na te denken of over de absurde situatie waarin ze verkeerde. Tot ze naar Brahms ging…

Vertaling: Th. Oegema van der Wal

Advertenties
3 reacties
  1. Toevallig! Dit boek net een maand geleden ook gelezen. Via Marktplaats aangeschaft.Op middelbare school had ik ooit Bonjour Tristesse gelezen (wie niet…), vond ik een mooi boek. Kortom: goede schrijfster, en daarnaast hou ik van Brahms…keuze snel gemaakt.En wat vond ik van dit boek?Het kwam op mij aandoenlijk gedateerd over. Zoekende karakters, onverankerde levens, desillusies. De tijd van nouvelle vague…? Het boek blijft redelijk schetsmatig, het gaat meer om een breder beeld, dan puur de karakters denk ik. Had er alleen wat spijt van dat mijn Frans wat te veel weggezakt is, ik vermoed dat er veel in vertaling verloren gaat. De vertaling die ik las was erg houterig ("vraiment = "is het werkelijk"…)Jammer trouwens dat dergelijke boeken niet meer gewoon nieuw te koop zijn.

  2. Nog meer toeval: nooit wat van Sagan gelezen, maar net 2 weken geleden het eboek van <i>Bonjour Tristesse</i> gekregen, in een nieuwe vertaling. Misschien binnenkort maar eens aan beginnen. Inderdaad, iedereen las het op de middelbare school, behalve ik dus 😉

  3. Koen de Jager zei:

    Peter/Anna, misschien moet ik toch ook maar eens Bonjour Tristesse gaan lezen, want dan ben ik samen met Anna geloof ik de enige die het nooit las. Dat terwijl ik toch Frans in mijn pakket had tot aan het bittere einde 😉 Verder was ik niet ondersteboven van de karakters of de schrijfstijl, maar het leest prima weg verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: