Dorsvloer

9044610236.01._SX450_SY635_SCLZZZZZZZ_

Een Dorsvloer Vol Confetti van Franca Treur was mij al in de media opgevallen door de lovende recensies die het boek ontving. Het is een sfeervol verhaal over een Zeeuwse, orthodoxe boerengemeenschap waar de hoofdpersoon, de boerendochter Katelijne van 12 jaar zich doorheen beweegt.

Katelijne woont in een groot gezin met zes broers. Die broers zijn belangrijk voor het boerenbedrijf, voor Katelijne geldt dat niet. Zij helpt in huis, of ze het nu leuk vindt of niet:

‘Je bent nu eenmaal het enige meisje.’ En ze moet goed begrijpen dat ze net als iedereen de verantwoordelijkheid heeft ‘om het hier allemaal draaiende te houden’. De vader pakt haar arm en neemt haar mee naar de keuken, waar het aanrecht vol ligt met kaaskorsten, gebruikte sponsjes en pannen die aangekoekt zijn…’Het aanrecht en de wc,’ zegt hij. “Daaraan kun je zien of je een goede huisvrouw bent.’

Voilà, behoudend Zeeland in de jaren ’80 en ’90. Wat het boek zijn charme geeft zijn de kleine details die overal genoemd worden. De kartonnen die buurman Sekker meeneemt en waar vader op bijhoudt welke vaarzen er koeien zijn geworden, welke koeien een kalf rijker zijn en welke koeien weg kunnen omdat ze te weinig melk hebben gegeven. De aanstaande zilveren koe op de schouw voor bijna 30 jaar levering van eersteklas melk, de bouillon en het sudderlapje van oma. Platter kan het land niet worden…

En dan is er de kerk. De verwijzingen naar het geloof zijn talloos. Meerdere diensten op de zondag die bezocht kunnen worden en het geloof zit altijd in het achterhoofd. Jannemieke, de vriendin van broer Rogier komt logeren. Natuurlijk slaapt zij niet bij Rogier, maar bij Katelijne in de twijfelaar:

 Wat gebeurt er als zij bij Jannemieke in bed ligt op het moment dat Jezus terugkomt op de wolken? Jezus zegt in een van de evangeliën ‘In dien nacht zullen twee op één bed zijn; de een zal aangenomen, en de ander zal verlaten worden.’ Ze zal Jannemieke nooit kunnen inhalen.

 Dat is een beetje de sfeer die het hele boek ademt. Traditioneel, behoudend, godvruchtig. Af en toe merk je dat je in nog in de twintigste eeuw zit als de Beatles en Led Zeppelin worden afgezet tegen de Bijbel, maar ik betrapte mij er menigmaal op dat ik verder terug in de tijd zat te denken. Misschien was dat ook de bedoeling. Leuk om een keer een kijkje in zo’n gemeenschap te hebben, des te tevredener ben ik met mijn gemeenschap hier.

2 reacties
  1. Judith zei:

    Tjonge, dat klinkt inderdaad héél behoudend. Eerder jaren 50-60 dan 80-90. Lijkt me inderdaad ook leuk om te lezen.

  2. Koen de Jager zei:

    Ja hoor, en met 220 pagina’s ben je er zo doorheen ook nog. Prima voor tussendoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: