Mysterium

c1da39fe7fe50ac592b38735a77444341587343
Als er weer een nieuwe pil van Rita Monaldi en Francesco Sorti uitkomt weet ik het al. De gang naar de boekhandel is onvermijdelijk. Zo ook met Mysterium, de laatste telg uit de zevendelige romancyclus over de castraatzanger, diplomaat en spion Atto Melani.

In Mysterium wordt een sprong in de tijd gemaakt. Het speelt zich af voor de overige delen, als Atto Melani nog niet de gevreesde diplomaat is, maar een jonge castraat die op weg is naar het Franse hof voor een optreden. Hij reist per schip met zijn begeleider, een secretaris en een gezelschap van castraten, filologen en boekhandelaren en een bibliothecaris.

Het schip wordt gekaapt, er volgt een schipbreuk en het gezelschap raakt, samen met twee kapers, verzeild op het eilandje Gorgona. Hier vinden ze sporen van een Slavonische monnik die een indicatie geven van een grote schat aan verloren gewaande historische geschriften. Als dan ook nog blijkt dat een mysterieuze moord enkele jaren ervoor in Rome hier direct mee te maken heeft, wordt langzaamaan het geheim achter de geschriften ontrafeld.

Dat langzaamaan mag u gerust letterlijk nemen. Monaldi & Sorti hebben uitputtend bronnenonderzoek gedaan en lijken ook alles gebruikt te hebben. Dat is ook meteen de valkuil van dit boek. Er zijn uitgebreide bespiegelingen opgenomen over Copernicus en Galilei, over het waarheidsgehalte van de geschiedschrijving, over Plato en Aristoteles en ga zo maar door. Een beetje in deze trant:

‘Tussen Copernicus en Galilei liggen negentig jaar. In die periode zijn er elf pausen geweest, en geen van hen heeft bezwaren tegen Copernicus geuit, integendeel, ze hebben hem vaak juist gesteund!’…’Laat dit voldoende zijn: Gregorius XIII voltooide zestig jaar geleden de hervorming van de kalender door zich op de Tabulae prutenticae te baseren, de tabellen die aan de hand van Copernicus’ theorieën waren samengesteld!’

Dat gaat zo bladzijden lang door en dan nog over tal van andere onderwerpen. Er zijn mensen die zo’n boek dus niet doorkomen. Ik wel. Het is mijn persoonlijke afwijking dat ik hoofdstukken lang geschiedenisfeitjes aan mij voorbij kan laten trekken. Gelukkig zorgen de onderlinge verhoudingen tussen de personages voor een hoop verluchting tussendoor. Boekhandelaar Scioppius en bibiliothecaris Naudé zitten elkaar het hele boek door in de haren:

‘Sodomiet, hè?’ zei hij tegen Scioppius met een leep gezicht. ‘Scaliger maakte je uit voor sodomiet. Nou, allemachtig, da’s een goeie! Die miste ik nog, jajaja. Hoe kan het dat ik dat niet eerder wist?’…
Scioppius verstrakte, als door een adder gebeten. Toen siste hij met ogen als spleetjes: ‘Waag-het-niet begrepen? Als je ook maar iets dergelijks probeert te denken, vuile pederast, dan…’ Hij trok een schoen uit en zwaaide er dreigend mee.

Kortom, een boek voor liefhebbers van geschiedenis, filologie en geschriften in het algemeen. Ik heb er van genoten.

Vertaling: Jan van der Haar

 

6 reacties
 1. Hee een levensteken! Fijn, want ik dacht al dat het je het lezen eraan had gegeven. Ook fijn: deze review want ik lees steeds alleen maar negatieve dingen over deze boeken en nu snap ik waarom. En ook dat ik dat negatieve waarschijnlijk naast me neer kan leggen, omdat ik (ook) houd van feitjes.Maar eerst nog even de vorige 3 delen…:-)

 2. Koen de Jager zei:

  Hee Joke, nee hoor. Het lezen wordt er nooit aangegeven, alleen het tempo waarin verschilt nogal eens…momenteel ben ik wat drukker met sociale contacten, ook leuk 😉 Ik kan nog steeds erg genieten van de boeken van Monaldi & Sorti, meneer Dan Brown kan hier nog een puntje aan zuigen met zijn Da Vinci Code. Dit zit toch een stuk beter in elkaar, maar je moet er wat meer moeite voor doen.

 3. Ha die Koen, het is je dus toch gelukt om weer een boek uit lezen! Ik heb het eerste deel van deze serie al op mijn verlanglijstje staan. Het is ook als digitaal boek verkrijgbaar, dus het is best mogelijk dat ik het binnenkort download als ik ineens behoefte krijg aan een historische thriller.<i>The Da Vinci Code</i> vond ik lachwekkend slecht, en ik ben blij te horen dat deze boeken zich op een heel ander niveau bevinden.

 4. Koen de Jager zei:

  Haha, jawel, het heeft even geduurd, en onvervaard weer in een nieuw boek begonnen 😉 Ja, het is toch echt wel een ander niveau dan de boeken vaan heer Brown, ik ben benieuwd wat je er van vindt. Ik roei vooralsnog een beetje tegen de stroom in met deze boeken geloof ik 😉

 5. Erna zei:

  Met deze recensie begrijp ik direct waarom het geschenk in de maand van het spannende boek afgelopen jaar bij mij absoluut niet aansloeg. Ik ben niet zo van de vele feitjes, geschiedenis en filosofie (Umberto Eco lijkt bij mij ook niet te werken, behalve In de naam van de roos).

 6. Koen de Jager zei:

  Nee, het is echt wel een apart genre. Daarom werkt Eco bij mij ook erg goed, los vd Naam vd Roos dat ik ook geweldig vind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: