Bloggers op bezoek

Hay

Vandaag was het dan zover, de eerste experimentele boekbloggersbijeenkomst is gehouden in Casakoen, in het midden van het land. De volgende personen waren er:

1. Judith
2. Erna
3. Joke
4. Maaike (geen blog maar vertaler En-Ne en ondertitelaar)

Het was jammer dat (een andere) Judith en mede-initiatiefnemer Anna verhinderd waren, maar dat werd weer goedgemaakt door een vrolijk langstrappelende Gnoe die natuurlijk van harte welkom was, niet in het minst vanwege de lekkernijen die ze bij zich had…

Geen vast programma, ik heb een boekenwand in de kamer (zie boven) dus de gesprekken komen vanzelf op gang. In de uitnodiging heb ik een losse opmerking geplaatst over het favoriete of niet te missen boek dat meegenomen zou kunnen worden. Laten Maaike en Gnoe nu precies hetzelfde boek meenemen…die krijgt hier dus een eervolle vermelding:

n270789

The Wasted Vigil van Nadeem Aslam

Het is leuk om het met elkaar te hebben over je favoriete boeken en auteurs. Haruki Murakami en David Mitchell staan hoog op de favorietenlijst. Ik blij dat ze in de kast stonden…Het ging over leesgedrag. Ik lees één boek en niets daarnaast, anderen lezen door elkaar heen, ik kan niet in een trein lezen, anderen doen niets liever. Het ging over het inrichten van de bibliotheek. Moet het op alfabet, op onderwerp of op kleur? Alle drie de varianten komen voor in bovenstaande groep. Het ging over de systemen op internet. De één gebruikt LibraryThing, de ander Goodreads. Het ging over Challenges waar sommigen actief aan deelnemen. Het ging over e-readers. Ik wil er nog niet aan, maar ik heb er inmiddels twee in mijn handen gehad. Toch koop ik hem nog niet en ik heb de indruk Maaike ook voorlopig niet…Het ging over papiervisjes, over lezen op vakantie, over het wel of niet uitlezen van een boek en natuurlijk over bloggen. De één blogt bijna dagelijks, de ander onregelmatig. Het ging over het waarom van een blog bijhouden. Soms voor jezelf, zodat je weet wat je hebt gelezen en wanneer, soms voor anderen en ben je benieuwd naar hun mening.

Ik kan ook een conclusie trekken. De Nederlandstalige literatuur komt er wat bekaaid vanaf. De deelnemers zit vol goede bedoelingen maar gaan toch vaak naar de vertaalde literatuur of lezen veel in het Engels. Multatuli, mwah, die krijgt de handen niet op elkaar. Veel Belgische auteurs komen er nog slechter vanaf, met name Brusselmans kan wel inpakken.

Het was een inspirerende middag en ik heb de indruk dat iedereen dat zo heeft ervaren. Als dat zo is, dan zit een vervolg er dik in, wellicht met nog meer deelnemers, tot we de IJsselhallen in Zwolle moeten gaan afhuren. Over Challenges gesproken…

Voor degenen die mijn boekenkast nog een keer willen bekijken, dat kan ook op LibraryThing.

Advertenties
29 reacties
 1. Dat is een boekenwand om ‘U" tegen te zeggen. Dat geeft onderwerpen genoeg. Enne, die papiervisjes. Hebben jullie daar nog een goede oplossing voor gevonden? Ieder diertje heeft recht op zijn plekje, maar die visjes zijn toch wel geel vervelend.

 2. Het was een erg leuke middag en het enthousiasme van ieder over boeken en lezen was erg inspirerend. Nadeem Aslam heb ik reeds gedownload.Verder heb ik me voorgenomen méér nederlandse literatuur te gaan lezen. Ik wou maar dat ik ’s met wat minder slaap toe kon, dan had ik meer tijd om al die boeken te lezen…..Dank aan de gastheer en wat mij betreft graag een vervolg!Joke

 3. Koen de Jager zei:

  Hee JannyAn,Welkom hier. Toch ken ik mensen met nog veel meer boekenkasten, daar valt dit nog bij in het niet 😉 Die papiervisjes? Niet echt een oplossing maar die schijnen niet heel vaak voor te komen en dan nog vaak in oude, afgesloten dozen of zo. En ze moeten met heel veel zijn willen ze echt een boek wegpeuzelen. Ik zou het wel sneu voor ze vinden als iedereen aan de e-reader ging…

 4. Koen de Jager zei:

  Hallo Joke,Jij laat er ook geen gras over groeien, maar Nadeem Aslam is een goeie tip, die gaat bij mij ook op de wensenlijst. Ik vond het ook erg leuk en dat vervolg komt er vast wel

 5. Leuk om je verslagje van de middag terug te lezen Koen – je hebt de sfeer (en gespreksonderwerpen) goed weten weer te geven. Nogmaals dank voor de gastvrijheid!Aangezien je zo’n muziekliefhebber bent en Mitchell’s Black Swan Green las, vind je het misschien wel leuk om de <a href="http://gnoegnoe.wordpress.com/2011/02/20/black-swan-green-soundtrack/">guestpost</a&gt; van Mr Gnoe eens te bekijken? Hoewel die niet over klassiek gaat natuurlijk. ;)Dat Maaike en ik hetzelfde boek van Aslam hadden meegenomen vond ik trouwens nog eens extra sterk overkomen doordat we als enige gehoor hadden gegeven aan je oproep. ;)@JannyAn: we hebben de boekenkast dan ook telkens met respect aangesproken! 😉 En papiervisjes… tja: vriezen, daar kunnen ze niet tegen. En gamma-straling. Helpt niet erg hè?! Boekenkast zoveel mogelijk stofvrij houden en liever van metaal dan van hout.

 6. Koen de Jager zei:

  Hee Gnoe,Bedankt voor de link, leuk artikel. Dat viel me ook op en heb ik ook mijn post over Black Swan Green gezegd, dat het een stap terug in de tijd is door de muziek die er in voorkomt. Overigens hou ik van alle (goede) muziek hoor, klassiek is alleen een beetje specialisatie geworden. Bedankt voor je bijdrage op blog en aan de dag van vandaag, was leuk!

 7. Judith zei:

  Fijn, zo’n verslag.Jammer dat ik er niet bij was, een volgende keer moet het lukken!Enneh, die verspilde vijg ga ik lezen.

 8. Koen de Jager zei:

  Hee Judith,Ik heb zo’n idee dat die vijg de grote gemeenschappelijke deler wordt hier ;-)Tot de volgende keer!

 9. Volgende keer in Groningen dan maar? Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik er bij kan zijn.

 10. Maaike zei:

  Ja, volgende keer in Groningen. En dan kijken of wij in Zwolle stranden… Mooi verslag, Koen. Ben benieuwd wat jullie van de ‘vijg’ vinden. Tot ziens!

 11. Koen de Jager zei:

  Hee Anna & Maaike,volgende keer Groningen staat wat mij betreft! We zullen zien waar we komen en voor die tijd zullen we die vijg even "aftikken".

 12. Erna zei:

  Het was een erg leuke middag en The wasted vigil staat bij mij nu ook hoog op de wenslijst. Koen, bedankt voor het openstellen van je huis.

 13. Koen de Jager zei:

  Hoi Erna,graag gedaan en graag tot de volgende meeting!

 14. @Gnoe: hoho, ik had ook twee boeken mee en de twee boeken waar ik mee bezig ben(was) heb ik besproken! Dus ik had wel braaf mijn huiswerk gemaakt 🙂

 15. Koen de Jager zei:

  Een vijgen read-along? Dat zou je zowat denken. Nooit gedacht dat een verspilde vijg een bindend element zou vormen ;-)@Gnoe; dat is waar. Misschien moeten we voor de volgende bijeenkomst de voorwaarden wat dwingender opstellen 😉

 16. <html><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Dat lijkt me een mooi plan. Ik kan tot nu toe helaas alleen de Nederlandse versie vinden&nbsp;<br><br>Verstuurd vanaf mijn iPod</div><div><br>Op 13 jun 2011 om 22:09 heeft Posterous &lt;<a href="mailto:comment-FiDpzxIjkDkihjc@posterous.com"></a></div></body></html>

 17. Koen de Jager zei:

  Ik had nog niet eens gekeken naar een Nederlandse versie, was eigenlijk een beetje standaard uitgegaan van de Engelse versie, bijv bij The Book Depository voor € 14,31, incl verzendkosten. Koopje!

 18. Tja, met twee grrls die het boek meenemen, ga ik natuurlijk direct zoeken. En vond de Nederlandse versie. Bij de bieb in Nieuwegein, maar alleen deze versie.

 19. Koen de Jager zei:

  Ik ben het laatste jaar vaker bij The Book Depository geweest dan in de bieb van Nieuwegein ben ik bang 😉

 20. <html><head></head><body style="word-wrap: break-word; -webkit-nbsp-mode: space; -webkit-line-break: after-white-space; ">en de paperback zelfs voor € 7,43. Ongelofelijk!<div><br><div><div>Op 13 jun 2011, om 23:11 heeft Posterous het volgende geschreven:</div><br class="Apple-interchange-newline"><blockquote type="cite"> <div style="width: 600px; font-size: 12px; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 18px;" class="PosterousEmail"></div></div></div></body></html>

 21. Judith zei:

  Koen, nog bedankt voor de gezellige middag en de gastvrijheid. Ik wilde eerst mijn eigen verslagje (met foto) schrijven voor ik de jouwe uitgebreid ging lezen (zodat mijn geheugen mij inspireerde en niet jouw verslag. Groningen in Augustus/September? Die vijg – tja als er twee mensen zo positief over zijn dan moet ik er ook maar aan. Read-a-long lijkt me leuk, met als hoogtepunt de bijeenkomst waar we het dan in zijn geheel gelezen boek uitgebreid gaan bespreken?

 22. Koen de Jager zei:

  Hoi Judith, graag gedaan natuurlijk. Een gezamelijke bespreking van die vijg is onontkoombaar zowat 😉

 23. Maaike zei:

  En dan wordt het nu ook wel tijd om die ‘vijg’ granaatappel te gaan noemen voor we allemaal echt gaan denken dat het om een vijg gaat. 😉

 24. Koen de Jager zei:

  Hahaha, dat is ook nog eens zo! Blij dat we een vertaler in de buurt hebben 😉

 25. Ok, iedereen is uitgenodigd om ergens in september in Groningen de granaatappel te bespreken. Hij blijkt ook als eBoek verkrijgbaar te zijn, dus ik zal hem zometeen even dowloaden.Wie heeft er animo om in september naar ons prachtige Groningen (van "Er Gaat niets Boven …") te komen?

 26. Koen de Jager zei:

  Ik durf die trip wel aan 😉 Zal ook die granaatappel eens in huis halen…

 27. Die graanaatappel is al onderweg en die read-along lijkt me leuk. En een tripje naar Groningen is ook nooit weg. Wel een slag om de arm, want in die tijd van het jaar wil ik nog al eens in het buitenland zijn.

 28. Wouter zei:

  Doe ik, ik zal deze granaatappel even openen en natellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: