Negerin

903889287X.01._SX450_SY635_SCLZZZZZZZ_

Robert Vuijsje heeft met zijn boek Alleen maar nette mensen nogal wat stof doen opwaaien. Zo werd hij bij Pauw & Witteman destijds gefileerd door een boze antropologe Irma Accord die het een seksistisch en racistisch boek vond. Is het dat ook? Kom ik nog op, even naar de inhoud.

 

David is een Joodse jongen en woont in Amsterdam, in Oud-Zuid. Vader en moeder zijn welgesteld, zijn vrienden studeren en hij zou dat ook moeten doen. Hij weet nog niet wat. Hij heeft een vriendin, Naomi, en hij heeft een voorkeur: zwarte vrouwen.

 

Nu zijn er volgens David een paar categorieën van zwarte vrouwen. De bounty-vrouw, die kiest voor de blanke man. De switch-hitter, die kiest voor blank of zwart, al naar gelang het uitkomt, en de Sherida-ketting:

 

Om haar nek draagt ze een gouden ketting, waaraan in gouden krulletters de naam Sherida hangt. Ze woont in een wijk en gaat uitsluitend om met zwarte mensen. Het komt voor dat ze Surinaamse ouders heeft, of Antilliaanse, en haar hele leven in Nederland woont, maar volledig buiten de Hollandse samenleving existeert…Ik zoek de Sherida-ketting die toch intellectueel is. De intellectuele negerin.

 

Die zoektocht brengt hem, hoe zou het anders kunnen, naar de Bijlmer. Op een Kabula-party ontmoet hij Rowanda, compleet met gouden tand en groot gemoed. Hij mag met haar mee, zij is de zwarte man beu en zoekt iemand die geen liegman is.

 

Het is hem echter niet genoeg en hij struint Amsterdam af op zoek naar de ideale, zwarte vrouw. Hij legt het aan met Lynn, met Isidra, met Alessandra, met Shangitha en Muriel; het brengt hem geen steek verder. Hij wordt in elkaar geslagen, zijn relatie met Naomi heeft de warmte van een middelgrote gletsjer en hij vlucht uiteindelijk naar Memphis, Tennessee. In dit walhalla voor negerinnenliefhebbers ontmoet hij een geslaagde, donkere vrouw. De intellectuele negerin, maar met blanke attitudes. Een bounty dus en die moet-ie niet.

 

Uiteindelijk komt hij erachter dat zijn zoektocht vergeefs is en stapt hij op het vliegtuig terug, om daar een volgende klap in de relatiesfeer te verwerken. Gaat dat lezen.

 

Vuijsje heeft een scherp verhaal neergezet in korte hoofdstukken. Het is een verhaal van nu. Er wordt in ge-sms’t en ge-msn’t en die dialogen worden ook weergegeven. Vuijsje is journalist en heeft waarschijnlijk het nodige veldwerk verricht. Ik vind het prettig als details, zoals metrostations en dergelijke, kloppen. Maar om te weten dat er in de Brasil Musicbar geen Brazilianen komen maar wel een heleboel Surinamers, daarvoor moet je er geweest zijn (en ik kan dit bevestigen vanuit eigen onderzoek in mijn Amsterdamse studententijd). Ook is www.etnodating.nl een actuele site (als ervaringsdeskundigen iets willen delen hoor ik het wel).

 

Is het ook een seksistisch en racistisch verhaal dan? Welnee. Dit is een passage waarover men zich bijvoorbeeld zo opwindt:

 

Bas gaf de joint aan een van zijn studentenvrienden. ‘Wat zei je over negerinnen?’ vroeg hij…’Waarom zou je een negerin nemen als je een blanke vrouw kunt krijgen?’ riep Daan. ‘Ik eet iedere dag filet mignon, waarom zou ik frikadellen vreten? Ik ga mijn lul toch niet in een vuilnisbak stoppen? En wat als je kinderen krijgt? Dan zit je met een kansloze koffieboon.’

 

Direct? Ja, dat wel. Grof en banaal? Misschien ook wel. Seksistisch en racistisch? Nee. Het is fictie met een hoog realiteitsgehalte. De gesprekken en de seks zijn expliciet. Het gebeurt in kelderboxen en met meerdere jongens tegelijk. Alles om niet. Dat gebeurt in het boek en het gebeurt in het echt. Vuijsje heeft het in sneltreinvaart beschreven en dat hij en passant daarmee een maatschappelijke discussie aanzwengelt is alleen maar meegenomen.

Advertenties
2 reacties
  1. Koen de Jager zei:

    Het ligt ook niet zo in de lijn van wat ik normaal lees maar het is leuk voor "tussendoor", je hebt het zo uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: