Zwanen

0340839260.01._SX450_SY635_SCLZZZZZZZ_

Eigenlijk gebeurt er niet veel in Black Swan Green van David  Mitchell. Dat klinkt niet als een aanbeveling maar toch is dat juist de charme van het boek. Black Swan Green is de naam van het plaatsje waar de dertienjarige Jason Taylor woont. Het ligt in Worcestershire en het is er saaier dan saai; er is nog geen zwaan te zien (een lokale grap).

Jason is een stamelaar (en dat is wat anders dan een stotteraar) en een beginnend dichter. Dat maakt het leven er niet gemakkelijk op. Hij maakt mee wat een jongen mee moet maken als hij dertien is. Hij wordt gepest met zijn spraak en gaat ervoor in therapie. Hij moet wel nadat hij in de klas met galgje een figuur slaat:

Miss Throckmorton’d been playing Hangman on the blackboard one afternoon…On the blackboard was

NIGH_ING__E

Any duh-brain could work that out, so I put up my hand. Miss Throckmorton said, ‘Yes, Jason?’ and that was when my life divided itself into Before Hangman and after Hangman. The word ‘nightingale’ kaboomed in my skull but it just wouldn’t come out…Every kid in the classroom was waiting. Every crow and every spider in Black Swan Green was waiting. Every cloud, every car on every motorway, even Mrs. Thatcher in the House of Commons’d frozen, listening, watching, thinking. What’s wrong with Jason Taylor?

Erg vervelend, maar dat gebeurt in een klas. Jason heeft wat vrienden maar moet oppassen dat hij niet teveel gepest wordt. Hij gaat eens uit stelen met wat neven en vernielt een kostbaar horloge van opa. Daar zit hij mee en hij tracht een nieuwe te vinden. Dat kost een paar honderd pond; probleempje dus. Hij is nieuwsgierig naar een oud ruiterpad en tracht uit te vinden waar het heen gaat. Hij ziet klasgenoten vechten en vrijen en stuurt onder een pseudoniem gedichten naar een krantje.

Er is wat ophef in de gemeenschap over zigeuners die in de buurt komen wonen, de Falkland-oorlog breekt uit en een dorpsgenoot laat zijn vriendin achter om er te vechten. Vader en moeder maken barsten in hun huwelijk en Jason? Jason bezoekt de kermis, kust zijn eerste vriendinnetje en wordt uiteindelijk veertien.

Het klinkt allemaal niet zo enerverend en toch leest het als een trein. Bovenstaand fragment geeft al een beetje aan in wat voor stijl Mitchell schrijft. To-the-point en vaak met humor:

Wish I’d been born a girl, sometimes. They’re generally loads more civilized. But if I ever admitted that out loud I’d get BUMHOLE PLUMBER scrawled on my locker. That happened to Floyd Chaceley for admitting he liked Johann Sebastian Bach. Mind you, if they knew Eliot Bolivar who gets poems printed in the Black Swan Green parish magazine was me, they’d gouge me to death behind the tennis courts with blunt woodwork tools and spray the Sex Pistols logo on my gravestone.

Een jaar uit het leven van een Engelse jongen in een kleine plaats, Het is een stap terug in de tijd met Reagan en Thatcher aan de macht, met Fleetwood Mac en Kate Bush in de charts. Het was aangenaam vertoeven in Black Swan Green, waar uiteindelijk toch gewoon een zwaan landt..

5 reacties
  1. Mooi gekozen citaten. Ze geven een goede indruk van Mitchells stijl in dit boek, waar ik destijds erg van genoten heb. Het was voor mij ook aanleiding om Alain-Fourniers <i>Lre Grand Meaulnes</i>, het boek waar Jason het over heeft, te lezen. Heel anders dan <i>Black Swan Green</i>, maar wel mooi dromerig.

  2. Van David Mitchell las ik Cloud Atlas en De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Twee totaal verschillende boeken. Black Swan Green lijkt me weer een heel ander soort boek. Dat vind ik wel het mooie van deze schrijver, dat hij je steeds weer kan verrassen.

  3. Koen de Jager zei:

    @Anna/Joke: ik ben dan ook wel benieuwd naar ander werk van Mitchell en heb Wolkenatlas en Jacob de Zoet al in de kast staan, de eerste in het Nederlands, de tweede in het Engels. Hopelijk leest dat net zo lekker weg maar de verschillende recensies zijn veelbelovend.

  4. Enkele jaren gelezen las ik DroomNummerNegen. Vond ik toen ook goed. Dit werk staat nog ongelezen in de kast…

  5. Koen de Jager zei:

    Die heb ik nou weer niet in de kast staan, maar als de rest me ook bevalt komt dat vanzelf ben ik bang 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: