Duel

8d8815dcd73d311593542655767444341587343

Ik was niet zozeer te spreken over Gimmick! van Joost Zwagerman. Laat hij nu ook het boekenweekgeschenk 2010 schrijven. Zo krijgt hij snel een herkansing en die pakt hij gretig aan. Duel is een leuk verhaal. Ik heb fijn jaloers kunnen worden op museumdirecteur Jelmer Verhooff, die mag wonen in het Hollands Museum tijdens een grote verbouwing. Dwalend door grote, stille zalen en uitkijkend over een naargeestig Museumplein. Heerlijk lijkt me dat.

Jelmer Verhooff, succesvol museumdirecteur, moet een jarenlange sluiting van zijn museum gedogen omdat het niet veilig is volgens de brandweer. Dat kan, maar niet zonder nog een grote expositie te organiseren. In deze expositie, met de naam Duel, mogen jonge kunstenaars een meesterwerk uitkiezen om er een duel mee aan te gaan. Emma Duiker kiest een werk van Rothko, Untitled, en weet dit schilderij haarzuiver te kopiëren. Met een aantal kopieën gaat ze aan de haal en schept hiermee een eigen kunstwerk. Nog belangrijker, ze zwengelt meteen de discussie aan over de functie van (moderne) kunst:

“Luister.” Emma klonk ineens koortsig. “Waarom wordt van kunstenaars verwacht, nee, geëist dat ze ingrijpen in de werkelijkheid?” Ze beeldde met wijs- en middelvingers aanhalingstekens uit….Een opblaaskonijn is kunst. Twee zusjes die honger lijden en hun anorectische bottenlichaampjes tentoonstellen: spannende topkunst! Een meisje dat een kat vilt en er een handtas van maakt: kunst….Iedereen doet maar zijn best allerlei kunst die niet direct aan kunst doet denken, het museum in te krijgen. Maar waarom zou je nooit eens kunst naar buiten dragen? Waarom zou een kunstenaar niet eens zijn best doen een meesterwerk te bevrijden uit die toonzalen van de musea?

En dat doet ze. Zij zorgt ervoor dat de kunst onder de mensen komt. Jelmer Verhooff wordt er in meegezogen en wordt zo onderdeel van het kunstwerk. Daar heeft hij uiteindelijk vrede mee, alleen de afloop had hij zich toch anders voorgesteld.

Een prettig leesbaar verhaal dat mij waarachtig weer eens doet verlangen naar grote museumzalen en, waarom niet, ook naar moderne kunst.

Advertenties
1 reactie
  1. Boekenwijs zei:

    Leuk om jouw recentie te lezen. Je was vooraf al net zo’n Zwagerman-fan als ik. En ik had het werk inderdaad niet kunnen googlen, mijn fantasie was ook mooier dan de werkelijkheid :).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: