Verhuizing

e373b901e72efbc597846705351444341587343

De Boekhandel van Boudewijn Büch is een kort verhaal, geschreven ter gelegenheid van de verhuizing van boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen van Spui 10, Amsterdam, naar het Koningsplein 20. Het is indertijd niet in de handel gebracht.

Meneer Wisse drijft een boekhandel in een klein dorp. Het is een vreemde man; drankzuchtig en nors.

Vaak is hij aan het eind van de dag niet meer in staat de klanten fatsoenlijk te woord te staan. Zijn personeel houdt het nooit lang bij hem uit. Niemand weet waarom hij de grote vaart heeft verlaten als kapitein en dit verruild heeft voor een boekhandel.

Toch is het de beste boekhandel van het dorp. Er zijn er nog twee, één met voornamelijk rommskatholiek-verantwoorde lectuur en één gedreven door een ex-N.S.B-er en daar koop je niet.
Als Boudewijn met zijn vader een boek koopt bij Wisse merkt hij dat zijn vader meneer Wisse kent. Hij vraagt ernaar en hoort het verhaal over Wisse. Dat voert uiteindelijk terug tot de oorlog:

“Weet je jongen, de mensen denken dat de oorlog voorbij is maar in de hoofden van vele mensen is de oorlog pas begonnen na 5 mei 1945.”

“Bij u ook?” vroeg ik dapper.
“Daar wil ik niet over spreken,” antwoordde hij bits.

Dertig jaar na het kopen van dat boek volgt het definitieve verhaal over Wisse en zijn vader. Er was iets met dat boek dat leidt tot lotsverbondenheid van boekhandelaar, lezer en boekenverkoper. Mooi toch? Lees daarvoor het verhaal, want anders heb ik hier het 18 pagina’s lange boek al volledig geciteerd. Leuk verhaal voor tussendoor, waar Büch zelfs Goethe nog weet in te passen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: