Havens

380d58d9259c65859784a655751444341587343

Alleen de havens zijn ons trouw is een verzameling van schetsen en impressies van Jan Jacob Slauerhoff. Hij reisde vaak als scheepsarts mee naar Oost en West en verwerkte zijn ervaringen in poëzie, romans en korte verhalen.

Zijn reisproza is journalistiek van aard. Waar hij in zijn verhalen en gedichten de sfeer uitvergroot, geeft hij hier meer op zakelijke wijze weer wat hij ziet. Het gaat over de kusten, de plaatsen in het achterland maar ook over de mensen die hij ontmoet en de gebruiken van het land. Af en toe laat hij zich natuurlijk even gaan:

Maar neen, plotseling wijkt de groene oeverwal terug, het verschiet wiekt open en in de verte uit de blauwe, flauwgolvende zee rijzen twee hoge, rustig glooiende blauwe bergen op als twee eilanden, die op ’t water drijven, zó licht, dat ze er al half boven zweven. Als de kimverheffing ophoudt, lijkt het alsof twee grote blauwe golven zijn opgestuwd en staan gebleven, de hemel bereikend. Iets van de aanvang van de schepping.

Zo worden we meegenomen langs de kusten van China, Japan, Argentinië, Barbados, Trinidad, Venezuela, Marokko enzovoort. Lees over de badplaats Hoshigaura, de bloedfontein in Fez, de zingende duiker Johnnie Brown in Freetown, de naargeestigheid van Barbados en de tovenaar van Macao. Beleef een rechtszitting in Nigeria en reis mee per trein door Costa Rica.

Korte beschrijvingen in zo’n 166 bladzijden die heerlijk weglezen. Aardig om te zien dat Slauerhoff over een vooruitziende blik beschikte:

Ik geloof dat wij in een praatgraag tijdvak leven…Maar misschien komt er een tijd, dat iedere toerist zwijgend en zwetend bezig is met filmtoestellen, geluidopnemers en reproduktietoestellen, waarvan wij nu nog geen vermoeden hebben. En misschien komt het nog zover dat men geen toerist meer hoeft te zijn en alles thuis kan zien.

We leven nog steeds in een praatgraag tijdvak. Ik mag me daar af en toe graag aan onttrekken door de oorden op te zoeken waar Slauerhoff over schreef. Zie ook mij bericht over zijn poëzie.

Advertenties
2 reacties
  1. Anna van Gelderen zei:

    Volgens mij is er nog nooit zoveel afgeleuterd als nu in het gsm-tijdperk. Slauerhoff lijkt me wel wat. In welke periode maakte hij zijn reizen?

  2. Koen zei:

    Met name in de periode 1923-1929 (Verre Oosten en Latijns-Amerika) en in de periode 1932-1935 (Holland-West-Afrikalijn). Slauerhoff zal een globetrotter als jou best aanspreken ;-)<br/><br/>groet,<br/><br/>Koen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: